‘Wij vieren onze medailles niet’ klinkt het in het Oekraïne-huis tijdens de Olympische Spelen (2024)

Een krokettenlucht hangt boven het Parijse Parc de la Villette, waar dranghekken staan opgesteld voor het oranje TeamNL-huis. Hier kijken Nederlanders op grote schermen, vanaf hun ligstoel, hoe hun land het doet en wonen zij de huldigingen van medaillewinnaars bij. Iets verderop staat het Oekraïne-huis. Het contrast is groot. Bij binnenkomst wordt de bezoeker meteen geconfronteerd met een kapotte tribune van geel-blauwe stoeltjes, afkomstig uit een gebombardeerd stadion. „Sinds de invasie heeft Rusland ruim vijfhonderd sportfaciliteiten kapot geschoten”, staat in een toelichting. Naast de tribune: een ijzeren stang met autobanden. De 36-jarige hoogspringer Andriy Protsenko trainde ermee toen de Russen Cherson binnenvielen.

„Wij vieren onze medailles niet”, zegt mediaman Serhii Bykov, een dag nadat Oekraïne drie medailles won. „Hoe zouden we dat kunnen? Op dezelfde dag vallen honderd oorlogsdoden. We vieren onze medailles pas als we niet meer aangevallen worden door de Russen.”

Oekraïne doet het met zeven olympische medailles niet slecht, waaronder drie bij atletiek afgelopen zondag: goud voor hoogspringer Jaroslava Mahoetsjich, brons voor haar teamgenoot Iryna Gerasjenko en brons voor Mykhailo Kokhan bij het kogelslingeren.

Dit zijn de atleten die het is gelukt door te blijven trainen, ondanks de oorlog, vertelt Bykov. Meerdere atleten kwamen om en voor veel sporters zijn de omstandigheden slecht, benadrukt hij. „Los van het gebrek aan materiaal, sta je ook vaak voor de keuze: maak ik deze training af of ga ik toch schuilen nu het luchtalarm afgaat? En dat is alleen de praktische kant. Sporters hebben hun vader verloren, sommigen maakten de keuze naar het front te gaan en gaven de sport op. We staan hier met minder atleten dan we van plan waren. De bokser Maksim Halinitsjev bijvoorbeeld, droomde van deze Spelen, maar ging naar het front. Hij is dood.”

Dagelijks komen zo’n duizend mensen op het huis af, velen Oekraïners die in West-Europa wonen, maar ook nieuwsgierige sportliefhebbers uit andere landen. De toegang is gratis. Bezoekers krijgen niet alleen de gevolgen van de oorlog in objecten te zien, zoals de tribune en het gewicht van autobanden, maar kunnen ook terecht in een winkeltje met Oekraïense prullaria, of films kijken, soms chauvinistische, waarin kunstenaars de oorlog hebben verwerkt.

„Dat doen we om aan de wereld te tonen dat we er nog steeds zijn”, zegt Bykov. „Bij de inval van de Russen had iedereen ons al opgegeven, maar na ruim twee jaar staan we er nog steeds. Jullie kunnen zo zien hoe we niet alleen onszelf verdedigen, maar heel Europa. Ik zeg ook tegen collega’s van andere landen: over twee jaar kan alles anders zijn, besef dat wel.”

Neutrale atleten

Wanneer er maandag toch een soort van huldiging is, wordt er gejuicht als de atleten binnenkomen. Het zaaltje zit vol en de sporters nemen plaats voor interviews, terwijl de bezoekers die daar behoefte aan hebben een koptelefoon krijgen waarop simultaan een vertaling is te horen. In het gesprek wordt Mahoetsjich, Gerasjenko en Kokhan gevraagd wat de medaille voor ze betekent. Voor alle drie was de race spannend en ze zijn blij, maar ze benadrukken vooral dat de medaille voor het vaderland is, en dat ze een signaal aan de wereld – en vooral Rusland – willen geven dat ze nog steeds succesvol kunnen zijn op de Spelen.

„Ik vind het schandalig dat er ‘neutrale’ sporters meedoen, uit Rusland of Wit-Rusland, die zich niet hoeven uit te spreken over de oorlog”, zegt Mahoetsjich. „De olympische gedachte is vrede tussen landen, dus waarom draag je dat niet uit?” Haar mede-atleten knikken instemmend, in de zaal wordt geklapt.

Lees ookHoogspringkampioene Jaroslava Mahoetsjich leeft uit een koffer: ‘Ik voel me een ambassadeur van Oekraïne’

Gerasjenko vertelt dat ze fysiek en mentaal niet in goede doen was toen ze aankwam in Parijs, maar dat ze goed begeleid wordt door een psycholoog. „Je bent even blij met sportsucces, maar je zit constant met de psychische problemen door de oorlog. Ik roep iedereen op hulp te zoeken, ook op dat vlak. Geen sporter kan alleen maar sporten zonder de oorlog met zich mee te dragen.”

De atleten hebben praktische en financiële hulp gehad van buitenlandse atletiekbonden. Iedereen is aardig en vraagt hoe het met ze is, vertelt Mahoetsjich, maar niemand begrijpt echt waar je het over hebt als je over de oorlog vertelt, en hoe dat je dagelijkse doen en laten beïnvloedt. Dat is begrijpelijk vindt ze, maar óók zwaar.

Over één ding zijn de atleten het eens: dat Rusland als land niet in Parijs is, en Oekraïne wél, is op zichzelf al een overwinning.

‘Wij vieren onze medailles niet’ klinkt het in het Oekraïne-huis tijdens de Olympische Spelen (2024)
Top Articles
Saint Lucia Reisetipps – Einreise, Klima, Highlights und Co.
53 formules de politesse pour vos emails, lettres et lettres de motivation
Funny Roblox Id Codes 2023
Golden Abyss - Chapter 5 - Lunar_Angel
Www.paystubportal.com/7-11 Login
Joi Databas
DPhil Research - List of thesis titles
Shs Games 1V1 Lol
Evil Dead Rise Showtimes Near Massena Movieplex
Steamy Afternoon With Handsome Fernando
Which aspects are important in sales |#1 Prospection
Detroit Lions 50 50
18443168434
Zürich Stadion Letzigrund detailed interactive seating plan with seat & row numbers | Sitzplan Saalplan with Sitzplatz & Reihen Nummerierung
Grace Caroline Deepfake
978-0137606801
Nwi Arrests Lake County
Justified Official Series Trailer
London Ups Store
Committees Of Correspondence | Encyclopedia.com
Pizza Hut In Dinuba
Jinx Chapter 24: Release Date, Spoilers & Where To Read - OtakuKart
How Much You Should Be Tipping For Beauty Services - American Beauty Institute
Free Online Games on CrazyGames | Play Now!
Sizewise Stat Login
VERHUURD: Barentszstraat 12 in 'S-Gravenhage 2518 XG: Woonhuis.
Jet Ski Rental Conneaut Lake Pa
Unforeseen Drama: The Tower of Terror’s Mysterious Closure at Walt Disney World
Ups Print Store Near Me
C&T Wok Menu - Morrisville, NC Restaurant
How Taraswrld Leaks Exposed the Dark Side of TikTok Fame
University Of Michigan Paging System
Dashboard Unt
Access a Shared Resource | Computing for Arts + Sciences
Speechwire Login
Healthy Kaiserpermanente Org Sign On
Restored Republic
3473372961
Craigslist Gigs Norfolk
Litter-Robot 3 Pinch Contact & DFI Kit
Moxfield Deck Builder
Craigslist Red Wing Mn
D3 Boards
Jail View Sumter
Nancy Pazelt Obituary
Birmingham City Schools Clever Login
Thotsbook Com
Funkin' on the Heights
Vci Classified Paducah
Www Pig11 Net
Ty Glass Sentenced
Latest Posts
Article information

Author: Nicola Considine CPA

Last Updated:

Views: 6043

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nicola Considine CPA

Birthday: 1993-02-26

Address: 3809 Clinton Inlet, East Aleisha, UT 46318-2392

Phone: +2681424145499

Job: Government Technician

Hobby: Calligraphy, Lego building, Worldbuilding, Shooting, Bird watching, Shopping, Cooking

Introduction: My name is Nicola Considine CPA, I am a determined, witty, powerful, brainy, open, smiling, proud person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.